ASS: De communicatiepuzzel

Autisme is een neurologische ontwikkelingsstoornis, de informatieverwerking verloopt in de hersenen op een andere manier dan bij iemand zonder autisme. De hersenen van kinderen met autisme ontwikkelen zich op een andere manier waardoor het verwerken van prikkels belemmerd wordt. De prikkels zullen afzonderlijk verwerkt worden waardoor het moeilijk is een globaal overzicht te zien. Er bestaan verschillende vormen van autisme, waardoor elke jongere anders is. ASS (autismespectrumstoornis) is de verzamelnaam van de verschillende vormen. De diagnose wordt gesteld volgens het classificatiesysteem DSM V.

Doordat jongeren met ASS informatie en prikkels anders verwerken, voelen ze zich angstig, verward…. In bepaalde situaties leidt dit tot agressief gedrag. Zo ervaart de jongere met ASS misschien stress of angst ten gevolge van veranderingen in de dagstructuur en uit zich dit in verbale agressie zoals hard roepen of schelden.

Als leerkracht moet je voortdurend communiceren met je leerlingen. Zoek je meer informatie en tips over hoe je kunt communiceren met jongeren met ASS die zich agressief gedragen? Dan kan de ASS, communicatiepuzzel jou helpen. Probeer de puzzelstukken te leggen en ga met de tips aan de slag.

Toch nog meer ondersteuning nodig? Klik dan gerust op het puzzelstuk ‘meer ondersteuning’ waar je extra informatie en ondersteuningspartners vindt.

 

 

Leg de communicatiepuzzel

Klik hieronder op het puzzelstuk dat je verder wil bekijken om tot een betere communicatie te komen met je leerling. Zo schep je een veilig klasklimaat

 

Deze webpagina kwam tot stand in het kader van de bachelorproef Verpleegkunde van:

Sofie Verbandt en Jessy Verschueren