Wist je dat…
- …wie naar bed gaat met zijn mobiele telefoon op het nachtkastje, per nacht tot één uur essentiële slaap kan verliezen. Onderzoek leert dat ‘gsm naast-bed’ groep er niet alleen veel langer over doet om in slaap te vallen, ze slapen ook minder diep.
- …de effecten van de gsm-straling laten zich ook ’s ochtends voelen. Een significant deel van de proefpersonen heeft herhaaldelijk last van hoofdpijn en voelt zich ook depressief.
- …slapen uw lichaam heel wat energie bespaart. Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder eten automatisch langer slapen, en omgekeerd.
- …ruw geschat we ons zo’n veertig keer per nacht omdraaien. Dat is gemiddeld om de 10 à 15 minuten.
- …na vijf nachten van weinig slaap drie glazen bier hetzelfde effect op het lichaam hebben als zes glazen na vijf nachten van goede nachtrust.
- …op de dag dat wordt omgeschakeld van zomeruur naar winteruur – als er één uur langer mag geslapen worden dus – in Canada een fikse daling in het aantal verkeersongevallen valt vast te stellen.
- …cannabisrook dezelfde kankerverwekkende teer bevat die aanwezig is in sigarettenrook.
- …cannabisgebruik het risico op kanker verhoogt, oa longkanker, mond-en keelkanker.
- …frisdrank schadelijk is voor botten. Hoe meer limonades jongeren drinken, hoe lager het mineraalgehalte in hun botten. Bij cafeïnehoudende frisdranken stelt men een directe uitwerking op de stofwisseling in de botten vast. Ze worden hierdoor brozer, wat de kans op osteoporose verhoogt.
- …je niet minder moet drinken als het koud is. Ons lichaam blijft elke dag 2.5 liter vocht nodig hebben. Ongeveer 1 liter wordt via de voeding aangebracht. De resterende anderhalve liter moeten we bijdrinken.
- …je het niet warmer krijgt van een borrel. Integendeel, alcohol verhoogt het warmteverlies van het lichaam door een verwijding van de bloedvaten in de huid.
- …een gebrek aan lichaamsbeweging een risicofactor is voor het ontwikkelen van (non-migraine) hoofdpijn, en dat mensen met frequente hoofdpijnklachten er goed aan doen om veel te bewegen.
Bronnen: bron artsenkrant, de standaard, huisartsenkrant, kankerinfo