We geven u hieronder alvast enkele algemene (maar nuttige) tips mee.
- Geef zelf het goede voorbeeld. Breng variatie in je menu en vertel hoe je van al dat lekkers geniet.
- Zorg voor een gezellige sfeer aan tafel. Een kleurrijke (ontbijt)tafel kan wonderen doen.
- Blijf de groenten/fruit/melk aanbieden; een nieuwe smaak leren kennen vraagt 8 tot 10 maal proeven.
- Begin met kleine porties. Beloon je kind voor het proeven: als jij 1 schep worteltjes eet, dan mag jij daarna mee naar de winkel.
- Wissel voldoende af: misschien heeft je kind wel een voorkeur voor bananen en aardbeien, eet het liever broccoli dan spinazie of verkiest yoghurt boven kwark.
- Probeer zoveel mogelijk suiker te vermijden. Zoet overweegt op andere smaken. Na chocolade smaakt kiwi zeker zuur!
- Leer je kind stap voor stap nieuwe smaken kennen: spinazie met room, ananas op een fruitbrochette, warme melk met honing.
- Dwingen werkt averechts ; moedig je kind aan, prijs het voor wat al goed gaat. Bijvoorbeeld: Flink, ik ben fier op je, goed geprobeerd! En de volgende keer 2 hapjes…
Soms heb je meer hulp nodig dan wat tips kunnen bieden. Neem dan contact op met het CLB.