Oei, een mama op school!

Hartverscheurend zat een kleutertje in de klas te huilen. De juf vertelde: “Het is zijn eerste schooldag en Mathias mist zijn mama”. Met tussenpozen zweeg hij eventjes, maar kwam er een volwassene de klas binnen, dan zette Mathias weer alle registers open.

 

De juf leidde hem af met een autootje en gelukkig was hij daarmee even zoet.
Raar, als volwassene roept zo’n huilend kind onmiddellijk ‘ocharme’ op. De andere kleutertjes reageerden echter totaal niet, voor hen leek het een normaal iets, een fase waarheen je nu eenmaal doorheen moet. Een kleuterwijsheid?

 

Tijdens het verteluurtje tegen de middag vertelde de juf uit het prentenboek ‘Mijn eerste schooldag’ en alle kleuters herkenden zichzelf daarin. Zij hadden ’s morgens hun tasje in de gang gehangen, ze speelden in de klas met blokken en met poppen, ze zaten ook op de automat……De prenten waren heel herkenbaar en hun aandacht was dan ook groot.

 

Ondertussen zweeg Mathias op de schoot van de juf al een hele tijd; hij leek gerust gesteld. Dat was echter buiten de waard gerekend, in de vorm van juf Ellen die de klas binnenkwam. Mathias was niet te houden, hij moest en zou huilend naar juf Ellen.

 

Hetzelfde scenario speelde zich later in de gang af, waar de kleuters hun jassen aandeden. Juf Ellen verscheen en weer liep Mathias hard huilend naar haar toe. Ze moest hem pakken en knuffelen en juf Ellen wendde zich tot mij: “ Wat moet je nu daarmee doen, ik kan toch niet toelaten dat Mathias altijd naar mij komt?” Eigenaardig dat zo’n kleutertje juf Ellen zo graag zag. Dan kwam de aap uit mouw, juf Ellen vroeg zich af of Mathias haar verkoos omdat ze ook zwarte krullen had zoals Mathias’ mama en die droeg bovendien eenzelfde bril…… Moest ze misschien een rosse pruik of zoiets dragen, vroeg ze zich af.

 

Het zou wel kunnen dat Mathias aangetrokken werd door de gelijkenis met zijn mama, niet?

 

Het was middag, Mathias werd opgehaald en ik ging al voor de kleuters naar buiten stormden naar de poort.

 

En daar stond ze, het evenbeeld van juf Ellen met zwarte krullen en een zwarte bril…heel zeker de mama van Mathias! Ik wou spontaan naar haar toegaan om te zeggen: “Jij ben zeker de mama van Mathias en …”, maar nog net op tijd bedacht ik dat het voor mama’s wellicht niet fijn is te horen dan hun kind hen zo miste, temeer daar er een juf rondliep die haar zoontje constant aan haar herinnerde! Oei, mama op school!