Wat houdt de sociale vaardigheidstraining in?

Sommige kinderen kunnen zich minder vlot bewegen in de sociale wereld. Een training is dan een intensieve werkvorm om hen extra vaardigheden aan te leren. De meerwaarde van een groepstraining ten opzichte van een individuele begeleiding ligt juist in het groepsgebeuren. Hierdoor kunnen de kinderen meteen proeven van de praktijk in een veilige omgeving.

Volgende thema’s kunnen aan bod komen in een training rond sociale vaardigheden: kennismaken, praten en luisteren, gevoelens, zelfbeeld en talenten, vriendschap, pesten en plagen, omgaan met kritiek, zelf iets weigeren en onderhandelen.

Gedurende een aantal sessies worden deze vaardigheden aangeleerd. Tijdens de training werken leerlingen via rollenspelen, creatieve opdrachten en groepsactiviteiten aan de sociale vaardigheden.

Het is erg belangrijk dat de aangeleerde vaardigheden nadien worden geoefend in de praktijk. De leerlingen krijgen vaak een korte thuisopdracht mee. Daarom is het belangrijk dat je als leerkracht het proces goed opvolgt en de leerling aanmoedigt.